Tips Lajukan Broadband yang dah habis Quota Limit

on Monday, 27 February 2012

Tips Lajukan Broadband yang dah habis Quota Limit


Ramai pengguna tegar Broadband yang pasti kusut dan pening kepala apabila quota limit broadbang korang dah lebih limit kan. Tahukah anda layan youtube atau video online cepat limit quota kita di bar?

Okay hari ini saya nak kongsi kepada anda semua bagaimana untuk mendapatkan broadband free setiap bulan dan dapat access internet laju seperti biasa. Macam saya guna broadband Umobile setiap bulan mesti dapat warning access limit.

Tapi itu tidak menjadi masalah kerana ada tips dan trick untuk access internet seperti biasa menggunakan broadband.




Bagaimana nak buat Umobile x leh kawal speed kita? Ok cmni caranya...


1) Pastikan waktu ini dah connect ke internet. Tekan "start" & cari "run". Dalam tu tulis "cmd" dan tekan ok.




2) Akan kuar command prompt seperti gambarajah dibawah ini. Tulis "ipconfig/all" dan enter



3) Bila dh enter akan keluar senarai connection, cari hardware wireless korang (nama Modem korang), tgk gambar di bawhh utk pilih yg mana betul...


4) Ok skarang tekan "ping [address korang] -t" Cth ping 10.23.133.247 -t mcm gmbar kt bwh. Bila berjaya, korang akan trima balasan mcm gambar diatas. Kalo x kuar seperti gambar diatas maksudnya x berjaya la tu


5) Sekarang anda biarkan bnda ni jalan selama mana korang online. Kalo dah malas nak online tekan pangkah tu ja. Mudah Bukan!

Proses nie akan buat korang akan sntiasa ada connection dgn server, akan cepatkan proses hantar & terima packet (bdk2 network n IT tau la apa bnda nie) jadi website lebih cepat loading

Tip nie utk semua jenis broadband xkira la CELCOM, MAXIS, DIGI uMobile asalkan broadband.

Tips dan Trick Broadband perkataan "ipconfiq/all" tu anda boleh guna dengan "ipconfig" sahaja.



Versi tanpa Gambar

ok macam ni.
korang buat macam ni.

1. start>run
2. taip cmd > enter

akan keluar command prompt

3. taip ipconfig/all

akan terpapar segala detail connection.
ip,subnet,gateway dan dns.

peratikan description connection.
pastikan korang peratikan yang broadband punye.jangan silap.
kemudian tengok gateway

4.taip no. gateway tu
taip:

ping 10.23.133.247 -t

5.kemudian enter

**** 10.23.133.247 adalah gateway uMobile broadband pakej rm68

pastikan ada reply yang diterima selepas anda tekan enter.
dan biarkan ia ping tanpa henti.
biarkan proses ini berterusan selama mana anda online.

prosses ini akan membuatkan anda sentiasa ada connection dan takkan DC dengan server dan akan mempercepatkan prosses penghantaran paket dan penerimaan paket.
so akan mempercepatkan proses membuka web page.

Okay selamat mencuba...
Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

 
© Artis Kini All Rights Reserved